Acceptera att Sverigedemokraterna blivit inröstade men låt dom inte få för mycket inflytande!

Sverigedemokraternas hjärtefråga är ju immigrationspolitiken. De anser sig värna om Sveriges kultur och de vill reducera invandringen från utomeuropeiska länder. På Sverigedemokraternas hemsida ( www.sverigedemokraterna.se ) kan man läsa att de vill använda skatter till att ”befrämja kulturyttringar vars syfte är att glädja, försköna och skapa gemenskap”. De anser att skatter i dagens Sverige används för mycket till ”mångkulturella, destruktiva och elitistiska kulturyttringar” och att det svenska kulturarvet förnekas.

Jag tycker att det är självklart att Sverige ska värna om sitt kulturarv, men jag anser inte att det svenska kulturarvet hotas av de mångkulturella kulturyttringarna.

svenska dagbladet den 20 september kan man läsa att Sverigedemokraterna i årets riksdagsval fick 20 mandat i riksdagen, är det rätt att Sverige låter ett främlingsfientligt parti komma in i riksdagen?

Alliansen vann valet, men inte med majoritet. Därför är Alliansens första insats nu att försöka locka över Miljöpartiet till det borgerliga blocket för att få majoritet, och frågan är om Miljöpartiet kommer ge med sig. Kommentatorer i media har sagt att detta är möjligt, men att Miljöpartiet inte kommer ge med sig särskilt enkelt: de kommer kräva en del.

”Det blir oerhört svårt för oss att efter den här valrörelsen se våra väljare i ögonen och säga att vi ska gå ihop med den här regeringen” sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i en intervju i SVT under gårdagskvällen. Jag förstår precis vad Wetterstrand menar, det blir ju lite knepigt om Miljöpartiet plötsligt hoppar över till andra sidan för att ge Sverigedemokraterna så lite makt som möjligt. Miljöpartiet kampanjade ju trots allt ihop med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det finns flera åsikter om det här med Sverigedemokraterna. Jag tycker (som så många andra) att det är katastrof att Sverigedemokraterna fick så mycket röster från Sveriges invånare, hur tänker människorna? Det är ju fruktansvärt att ett främlingsfientligt parti blivit så kallat vågmästare i riksdagen och kommer vara det i fyra år om inte miljöpartiet går över till det borgerliga blocket! Visst, 20 mandat av 349 är inte särskilt mycket, men jag tror ändå att Sverigedemokraterna kommer prägla politiken lite.

Sen kan man se det från ett annat håll också, Sverige har ju trots allt röstat fram Sverigedemokraterna, det är Sveriges invånare som tycker så här, ska man då inte acceptera det och säga okej till Sverigedemokraterna? Är det verkligen rätt att valet ska kallas för folkomröstning om vissa partier inte accepteras utan blir lite utknuffade?

De andra riksdagspartierna vädjade till röstarna att inte lägga sin röst på Sverigedemokraterna, detta tycker jag är helt okej, men att bojkotta Sverigedemokraterna eller göra allt för att de ska få så lite som möjligt att säga till om i riksdagen vet jag inte riktigt om jag tycker om. De har ju trots allt fått sina röster från väljarna.

Vad jag kommer fram till i mina funderingar är att Sverigedemokraterna borde få sitta kvar i riksdagen (de har ju trots allt blivit framröstade) och att det hade varit rätt bra om Miljöpartiet gick över till det borgerliga blocket för att bilda en majoritet. Även om jag tycker att det är lite fel att göra allt för att ge Sverigedemokraterna så lite som möjligt att säga till om, så tycker jag ändå att det är bra om regeringen bildar en majoritet i riksdagen. Vi vill väl inte ha ett främlingsfientligt Sverige? Jag vill i alla fall inte det.

This entry was posted on tisdag, september 21st, 2010 at 8:38 and is filed under Okategoriserad. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Acceptera att Sverigedemokraterna blivit inröstade men låt dom inte få för mycket inflytande!”

 1. september 26th, 2010 at 17:02

  Emmy Gervard says:

  Hej Agnes!

  Du har valt ett väldigt klurigt ämne. För jag tycker precis som din tes att man är lite delad i frågan. För visst måste man bevara demokratin och då måste man acceptera människors åsikter. Men ska man acceptera åsikter när de är främlingsfientliga?

  Din tes är väldigt lång och den förmedlar hela din debattartikel. Problemet med tesen är att en debattartikel ska ha ett tydligt argument och antingen argumentera för att bojkotta SD eller att vilja flytta Miljöpartiet till högerblocket. Men situationen är inte ett enkelriktat spår utan en kombination av de båda åsikterna. Om vi skulle bojkotta Sverigedemokraterna skulle vi plötsligt förlora vår viktiga demokrati men om vi bara låter det fortgå kommer Sverige präglas av en mörk främlingsfientlig politik. Det känns som att välja mellan pest eller kolera och det är här din andra argumentation kommer in: Att Miljöpartiet går till Alliansen. Tesen är bra eftersom du förmedlar båda dina åsikter men jag tror den saknar det som gör den ”direkt ögonfallande” eftersom den är så delad. Du förklarar senare hur du har tänkt men jag tror det hade varit bättre om du förenklade det till något i stil med ”Det krävs ett ställningstagande om Sverigedemokraterna nu!” eller ”SD skapar ett främlingsfientligt Sverige!”. Jag tror att det hade skapat en kraftigare reaktion och det kanske är nödvändigt för att få folk att börja läsa?
  .
  Jag gillar att du börjar med en kort introduktion av Sverigedemokraterna när du skriver att deras hjärtefråga är immigrationspolitiken. Information är lagom lång och ger en kunskapsmässig tyngd när du beskriver den genom deras ord.

  ”Mångkulturella, destruktiva och elitistiska kulturyttringar”

  Detta ger en trovärdighet eftersom det är lätt att gå till överdrift när det är motståndarpartens ord men efter citaten förstår man verkligen att något inte står riktigt rätt till.

  Att du sedan varvar konkreta argument och dina egna kloka åsikter gör din text personlig. Du får ett härligt flyt och du tråkar därigenom inte ut din läsare med allt för många exempel och statistik. Ett exempel på detta är när du skriver att du också tycker att det är viktigt med kultur men att de inte hotas av andra med en annan historia.
  En annan sak som gör din text personlig är när du ställer frågor till dina läsare. Då får man fundera själv och när du sedan för dina argument får du dem på din sida. För detta tycker jag är det viktigaste i en debattartikel: Att få människor att reagera och hålla med.

  Denna mening är lite lång och osammanhängande så du kan nog finslipa den lite.

  ”På svenska dagbladet den 20 september kan man läsa att Sverigedemokraterna i årets riksdagsval fick 20 mandat i riksdagen, är det rätt att Sverige låter ett främlingsfientligt parti komma in i riksdagen?”

  Jag tycker att detta är en bra debattartikel. Den kan läsas av vilken som helst och även dem som saknar kunskap inom området. Du använder ett väl anpassat språk och dina argument är väl beskrivna och hållbara. Dina källor känns seriösa och det är synd att Sverigedemokraternas webbsida är hackad, kunskap skadar ju aldrig.

  Sedan måste jag skriva att jag tycker du avslutar så snyggt när du skriver ”Jag vill i alla fall inte det.”. Det får en genast att börja undra vad man själv vill.

  Bra jobbat Agnes!

 2. september 26th, 2010 at 17:06

  Emmys - Debattartikel says:

  […] jag har kommenterat Agnes debattartikel. […]

 3. oktober 8th, 2010 at 14:12

  cwaste says:

  Har du inte fått några kommentarer på ditt debattinlägg? (Eller är de bara inte publicerade än?)

  Här kommer i alla fall mina:
  Acceptera att Sverigedemokraterna blivit inröstade men låt dom inte få för mycket inflytande!

  Sverigedemokraternas hjärtefråga är ju immigrationspolitiken. De anser sig värna om Sveriges kultur och de vill reducera invandringen från utomeuropeiska länder. På Sverigedemokraternas hemsida ( http://www.sverigedemokraterna.se ) (det ser ut som du gjort mellanslag efter ( och före ), men det ska det i så fall inte vara) kan man läsa att de vill använda skatter till att ”befrämja kulturyttringar vars syfte är att glädja, försköna och skapa gemenskap”. De anser att skatter i dagens Sverige används för mycket till ”mångkulturella, destruktiva och elitistiska kulturyttringar” och att det svenska kulturarvet förnekas.

  Jag tycker att det är självklart att Sverige ska värna om sitt kulturarv, men jag anser inte att det svenska kulturarvet hotas av de mångkulturella kulturyttringarna. (Bra att du utgår från din källa, som du dessutom ger en bra källhänvisning, och sedan reflekterar kring den. Det låter inte som om din invändning är så allvarlig. Det finns säkert fler partiprogram som du inte håller med om? Vad får deras åsikter för konsekvenser för deras politik? Tips: du kan bemöta även det som du skriver ovanför källan om deras immigrationspolitik och mål att minska invandringen – det kan kanske ännu mer göra att man som läsare verkligen känner att man inte vill att de ska ha inflytande? Kanske kan du redan här i början av din artikel vara tydligare med varför du tycker att deras åsikter inte ska få påverka svensk politik för mycket. ”För mycket” behöver kanske också förklaras …)

  På svenska dagbladet (Svenska Dagladet med stora begynnelsebokstäver och kursiv text) den 20 september kan man läsa att Sverigedemokraterna i årets riksdagsval fick 20 mandat i riksdagen, (och artikelförfattaren frågar sig om det är … eller något liknande så att meningen blir fullständig) är det rätt att Sverige låter ett främlingsfientligt parti komma in i riksdagen?

  Alliansen vann valet, men inte med majoritet. Därför är Alliansens första insats nu att försöka locka över Miljöpartiet till det borgerliga blocket för att få majoritet, och frågan är om Miljöpartiet kommer ge med sig. Kommentatorer i media har sagt att detta är möjligt, men att Miljöpartiet inte kommer ge med sig särskilt enkelt: de kommer kräva en del.

  ”Det blir oerhört svårt för oss att efter den här valrörelsen se våra väljare i ögonen och säga att vi ska gå ihop med den här regeringen” sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand i en intervju i SVT under gårdagskvällen (bra användning av källa och bra källhänvisning, kanske kan man också skriva vilket program?). Jag förstår precis vad Wetterstrand menar, det blir ju lite knepigt om Miljöpartiet plötsligt hoppar över till andra sidan för att ge Sverigedemokraterna så lite makt som möjligt. Miljöpartiet kampanjade ju trots allt ihop med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. (bra att du kommenterar)

  Det finns flera åsikter om det här med Sverigedemokraterna. Jag tycker (som så många andra) att det är katastrof att Sverigedemokraterna fick så mycket röster från Sveriges invånare, (satsradning) hur tänker människorna (dessa människor)? Det är ju fruktansvärt att ett främlingsfientligt parti blivit så kallat vågmästare i riksdagen och kommer vara det i fyra år om inte miljöpartiet går över till det borgerliga blocket! Visst, 20 mandat av 349 är inte särskilt mycket, men jag tror ändå att Sverigedemokraterna kommer prägla politiken lite (en invändning mot oron, som du bemöter: oron är befogad).

  Sen kan man se det från ett annat håll också, (förslag: kolon istället för komma) Sverige har ju trots allt röstat fram Sverigedemokraterna, (satsradning) det är Sveriges invånare som tycker så här, (satsradning, sätt punkt och stor bokstav) ska man då inte acceptera det och säga okej till Sverigedemokraterna? Är det verkligen rätt att valet ska kallas för folkomröstning om vissa partier (man kallar det väl inte folkomröstning utan val?) inte accepteras utan blir lite utknuffade (jag funderar över ordvalet: isolerade? utmobbade? De finns ju kvar även om man vill marginalisera dem …)?

  De andra riksdagspartierna vädjade till röstarna att inte lägga sin röst på Sverigedemokraterna, (satsradning, sätt punkt och stor bokstav) detta tycker jag är helt okej, men att bojkotta Sverigedemokraterna eller göra allt för att de ska få så lite som möjligt att säga till om i riksdagen vet jag inte riktigt om jag tycker om. De har ju trots allt fått sina röster från väljarna. (jag tycker du resonerar dig fram mer än vad du argumenterar)

  Vad jag kommer fram till i mina funderingar är att Sverigedemokraterna borde få sitta kvar i riksdagen (de har ju trots allt blivit framröstade) och att det hade varit rätt bra om Miljöpartiet gick över till det borgerliga blocket för att bilda en majoritet. Även om jag tycker att det är lite fel att göra allt för att ge Sverigedemokraterna så lite som möjligt att säga till om, så tycker jag ändå att det är bra om regeringen bildar en majoritet i riksdagen. Vi vill väl inte ha ett främlingsfientligt Sverige? Jag vill i alla fall inte det.

  Sammantaget: Du tar upp en svår och intressant fråga. Din text är välskriven, klok, nyanserad och resonerande, men jag blev lite osäker på vad som är din tes (även om du har en tes i din rubrik): är det att miljöpartiet bör gå samman med alliansen för att motverka att Sverigedemokraterna får inflytande eller är det att sverigedemokraterna har fel kultursyn och därför bör få begränsad makt eller är det att vi bör respektera folkets vilja trots att folket verkar ha dåligt omdöme? Jag tror att din argumentation skulle bli tydligare om du skrev upp din tes och sa: Detta är min tes … och mina tre argument för detta är följande … Det kan finnas de som invänder genom att hävda att … Men då svarar jag att … Avslutningsvis vill jag betona vikten av att … Ja, det var ju bara ett förslag att utgå ifrån. Förstår du hur jag menar? Du använder dig ofta av retoriska frågor och jag tycker att de fungerar bra. Se upp för ofullständiga meningar, och framför allt: se upp för satsradningar.
  Tack för att jag fick läsa!

 4. oktober 8th, 2010 at 14:13

  cwaste says:

  PS. Bra länkning!

 5. oktober 11th, 2010 at 15:27

  agnesia says:

  Jag fick kommentarer lite för sent, därför fanns dom inte när du kommenterade.

  Jag hade lite problem med vad jag skulle sätta som tes, jag hade ju först en fråga men sedan ändrade jag det. Det är klart att det hade varit bättre om jag satt ”Miljöpartiet borde gå över till Alliansen”. Det är så mycket sånt som man först inser efteråt.

  Tack för kommentaren!

 6. oktober 11th, 2010 at 15:40

  cwaste says:

  Tja, så självklart är det väl inte … Det beror på vad du vill åstadkomma: vad du vill övertyga oss om. Jag ser fram emot ditt tal! 🙂

Leave a Reply